Jeden měsíc se maloobchodu dařilo. A co bude dál?

Zaujalo mě, jak se všichni chválí v souvislosti s růstem tržeb v maloobchodu za listopad loňského roku. „Intervence ČNB zafungovaly, lidé vzali obchody útokem.“ „Tržby rostly nejvíc za poslední tři roky.“ Jeden měsíc se dařilo a dál?

Listopadové intervence zafungovaly pouze ve smyslu, že lidé uspíšili vánoční nákupy, případně se předzásobili spotřebním zbožím. Tržby obchodníků meziročně vzrostly o 6,1% a všichni doufají, že tento trend bude pokračovat.

Nebude, už v prosinci šly nákupy dolů. Až se promítne plně oslabení koruny do cen a zkuste se podívat v obchodech, jak ceny rostou včetně potravinářského zboží, bude po radosti. Obchodníků i analytiků. A co bude dál?

Ti, co v listopadu nakoupili, si často na nákupy půjčili a už v lednu není část z nich schopná splácet. Ceny šly nahoru a od nového roku se nikomu moc nakupovat nechce. Firmám rostou náklady, a ač se pomalu dostávaly koncem roku z recese, bojí se najímat nové zaměstnance, některé vzhledem k růstu nákladů dokonce propouštěly. Nezaměstnanost je na rekordní výši, dokonce nejvyšší od roku 1990, bez práce je necelých 600 tisíc lidí… Já vám nevím, jestli je, z čeho se radovat a proč se plácat po zádech…

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.