Prodej bytu v lokalitě s infrastrukturou. Jo, škola, ta tady není…

Znáte jistě ve svém okolí lokality, kde se masově stavělo a staví. Rodinné domy, bytové domy v zeleni a s dobrou dostupností a veškerou infrastrukturou v okolí. Jo jasně, a pak se stojí fronty na zápisy do škol a školek, protože jaksi developer zapomněl dodat, že je tady v širokém okolí škola jediná…

A není nafukovací. Stejné je to i s mateřskými školami nebo jeslemi.

Jediné, o co developerovi jde, je prodat pozemek, dům či byt, ale o to ostatní… to je věc obce nebo města (které však stavby povoluje)? Já pouze prodávám nemovitosti a sice jsem v promo letáčcích sliboval infrastrukturu a sociální vybavenost, výstavbu školky, školy, zdravotního střediska, dětského hřiště, chodníků či parkoviště, ale nějak z toho sešlo… Však je známo tolik příkladů z novodobých čtvrtí a satelitů, darmo mluvit.

Bydlím na dohled od školy v Plzni, kde stáli rodičové celou noc jen, aby se jejich dítko dostalo právě do oné školy. Ano, je prestižní. Mají tam dokonce nově golfový trenažér a vyučují hře v golfu, mimo jiné. Ale kromě toho, je to i škola nejbližší pro všechny nové domy na okraji města a satelity  v okolí. A to je ten kámen úrazu, chtějí tam totiž všichni vysypat děti při cestě do práce, protože v jejich domovských satelitech žádné školy ani školky nejsou, nebo jsou-li, kapacitně nestačí. A ti, co bydlí v okolí, se pak logicky obávají, že se na ně nedostane, protože dostane přednost někdo z blízké obce, a on/ona bude naopak nucen zase vozit děti do jiné školy v jiné části čtvrti nebo města… A několikahodinová fronta je na světě!

Co dodat? Když se bez jasné koncepce rozvoje měst a obcí povoluje výstavba, měli by dotyční představitelé za taková rozhodnutí nést i důsledky…

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.