Prášek z cihel v chilli koření? Patentní modř v červeném víně?

Co ještě? Kam až může dojít falšování potravin? Do kořenících směsí se přidává kromě soli prášek z cihel nebo průmyslová barviva (sudan) určená k barvení plastů. Zelený čaj je plný pesticidů. Do kakaa se melou slupky, stejně jako do skořice. Červené víno se dobarvuje syntetickými barvivy, která ve víně nemají co dělat…

Na všem jsou známky kvality, garance všeho možného, letáky jsou plné „českých“ řezníků a zemědělců, kteří přes ten konkrétní řetězec prodávají to nejlepší ze své produkce… O tom, že i přebalené zboží z dovozu je ryze „české“, o tom až jindy.

Přes veškerá ujišťování se však neustále objevují na trhu další a další zmetci. Hlídejte si složení, čtěte etikety, nabádají nás odborníci. To, že je v některých kořenících směsích i 70% soli, to si uhlídáte. Ale to, že tam někdo namele cihlu nebo nedá tolik toho, co deklaruje, to ani čtením etiket neodhalíte. Z loňských 120 analýz koření, 21% neprošlo… Stejně problematické je kupovat med, kakao, džemy, čaje, cukrovinky, o mase se toho už napsalo až až… ale prý může být ještě hůře, v cizině se prý barví vepřové barvivem a vydává se za hovězí, to k nám teprve přijde jako přišla konina!

Co výrobek, to problém. Dokud nebudou obchodníky tresty bolet, nic se nestane a budou tlačit výrobce na cenu. Primárně tlačí na cenu kvůli sobě, aby měli dostatečnou marži, o zákazníka jde až v druhé řadě. A samozřejmě to chce více kontrol a vyšší pokuty, kde holt nefunguje prevence, může zapůsobit represe… Několik pořádných pokut a neříkejte, že by „nedostali“ rozum?!

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.