Po amnestii do dvou let zpátky ve vězení?! Ta se nám vyplatila!

Po Havlově amnestii v roce 1990 bylo do dvou let zpátky ve vězení okolo poloviny před tím propuštěných. Po amnestii v roce 2013 je již dnes 40% z celkem 6300 propuštěných vězňů stíhaných. Kriminalita vzrostla o 7%. Velké kauzy se ukončily. To se nám fakt vyplatilo.

Čísla nelichotivá. Věznicím se dočasně ulevilo, ale jak je vidět, pomalu se plní na původní stav. Nic proti, ale dalo se to čekat. Celkem bylo loni stíháno 117 tisíc lidí, polovinu ze všech stíhaných tvoří recidivisté, kteří se v loňském roce více zaměřovali na rodinné domky. Meziroční růst u vloupání do rodinných domů je 20%, u majetkové trestné činnosti růst dokonce rekordních 60%.

Zvýšila se kriminalita, přibylo krádeží a majetkové trestné činnosti. Prostě bylo více toho, s čím se obyčejný člověk setkává dnes a denně. A od soudu s volňáskem odešli lidé, kteří si to rozhodně nezasloužili a kteří rozkrádali a tunelovali stát či banky, okrádali či podváděli obyčejné lidi v záložnách či různých fondech či H-systémech… Amnestie prostě znamenala konec kauz, ve kterých šlo o miliardy, a i těch několik málo ryb, které kdy uvízly v síti spravedlnosti, bylo vypuštěno na svobodu… „Jenže víte, byl to podpis za podpis…“

Nevím, jestli by se příště nevyplatilo investovat více do vězeňství než taková amnestie. Co myslíte? No, ještě přečkat tenhle rok. Odborníci tvrdí, že do dvou let budou recidivisté zpátky za katrem, takže ještě letos a pak by mohla zase kriminalita lehce klesat. A nám nezbývá než doufat, že nikoho amnestie nenapadne hodně dlouho… nebo spíš, že někdo nebude zase potřebovat vyměnit „podpis za podpis“… ;)

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.