Logická změna názvů zastávek MHD – z Hlavního nádraží Pařížská?

Na 180 názvů zastávek městské hromadné dopravy v Plzni změnilo název. Změna pro změnu, řekla bych já. „Bude to logičtější,“ zní z vedení podniků. Fakt? Třeba Hlavní nádraží už není Hlavní nádraží, ale Pařížská. Zní vám to logicky?

Dopravní podniky zveřejnily důvody, proč se budou jmenovat plzeňské zastávky hromadné dopravy jinak, než se jmenují. Nově se nebudou v názvech používat zkratky nebo firemní či komerční názvy. Někde jde jen o kosmetické úpravy – už nebude zastávka U plynárny, nýbrž U Plynárny, stejně tak dopadla zastávku U teplárny na U Teplárny. U CAN (zkr. Centrální autobusové nádraží) vypadne v názvech zastávek čárka, tj. nově CAN Husova (dříve CAN, Husova), stejně tak CAN Skvrňanská a CAN Tylova. Zároveň vypadly názvy zastávek, ve kterých bylo použito názvů ČSAD, ČSAO, BUS apod.

Jinde jde o změny zcela zcestné. Např. zastávka Hlavní nádraží se na křižovatce ze dvou směrů bude stále jmenovat Hlavní nádraží, z jednoho U Ježíška a z dalšího Pařížská. Připadá to někomu logické? Ne? A copak místním, ale třeba přespolním nebo turistům, když se ukáže, že když chtějí na nádraží, tak musí vystoupit na zastávce Pařížská pojmenované podle ulice, kterou na nádraží nedojdete?

Chápu, že před koncem roku se dělají některé změny jen proto, aby bylo vidět, že se něco děje a že patřičné odměny jsou na místě. Víte, co všechno tyhle změny obnáší? Vyměnit jízdní řády na všech zastávkách, přelepit názvy všech zastávek, vyměnit ve všech vozidlech a na všech panelech schémata dopravy, přenastavit systémy, namluvit zastávky a nastavit ve vozidlech podle tras, nastavit změny ve všech informačních systémech, ve všech programech, na všech tabulích, v tabulkách, rozpisech…

Víte, co je to práce? A úplně zbytečné. Neznám člověka, který by si stěžoval na název zastávky. Lidem, kteří budou vystupovat nově ve Višňovce namísto dřívější Ve višňovce, je to úplně jedno. Těm by ulevilo, kdyby stálo jízdné méně, to, jestli bude zastávka s Velkým V s předložkou nebo bez ní…????

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.