Poslancem nebo hejtmanem aneb o kumulaci funkcí

Bohuslav Sobotka vyzval hejtmany za ČSSD (vyjma jednoho), kteří jsou zároveň i poslanci, aby se rozhodli, zda zůstanou hejtmany nebo budou poslanci. Proč nevadila jejich kandidatura? A co kumulace jiných funkcí s tou poslaneckou nebo senátorskou? To nevadí?

Do Poslanecké sněmovny bylo zvoleno 5 hejtmanů za ČSSD. Ve volebních kampaních využívali právě toho, že jsou již hejtmany. Jako každá politická strana i ČSSD nasazuje v každých volbách stejná jména. V případě kandidatury potenciální kumulace funkcí nevadí, dokonce se může hodit k zisku pár procentních bodů navíc, je to tak v každých volbách a příští nebudou výjimkou. Ale začne to vadit až po volbách a jen při kumulaci některých funkcí, třeba právě hejtmanské s poslaneckou… Nebo jde snad jen o pana Haška?

Kdyby totiž chtěl být pan Sobotka důsledný, zakázal by kumulaci jakýchkoli dvou státem placených funkcí a nejen konkrétně dvojice poslanec-hejtman.

Vadilo by mu tak třeba chování kolegy z jeho strany Lubomíra France, který je zároveň senátorem za volební obvod Náchod a hejtmanem Královéhradeckého kraje a snad i zastupitelem Broumova. Nebo by se mluvilo o Josefu Řihákovi, který je senátorem a hejtmanem za Středočeský kraj. Nebo být ještě o chlup důslednější vadila by i kombinace starosta-poslanec nebo starosta-krajský radní-poslanec, apod. A být zcela důsledný, vadila by kumulace funkcí s různými předsednickými funkcemi či členstvím v dozorčích radách státních či polostátních podniků…

Jenže žádná taková kombinace nevadí. Ani se nemluví o tom, že příště budou pravidla pro vybírání jmen na kandidátku jiná a kdo bude zvolen, musí se vzdát funkce automaticky nebo nesmí být zároveň tím tím a ještě  předsedou dozorčí rady podniku se státní účastí navrch… Takže, vážení a milí, co je tohle za komedii?

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.