CK Sněmovna

Nová Sněmovna, staré pořádky. I letošní cesty poslanců a poslankyň budou stát za to: Brazílie, Izrael, Senegal, Nigérie, Bhútán, Nepál, Barma, Korea, Moldavsko, samozřejmostí jsou okolní státy jako Polsko nebo Německo… A pak samosebou výjezdy do stálých delegací a oficiální návštěvy…

Stejně jako nedošlo k pražádnému zeštíhlení Sněmovny, ba naopak, počet funkcionářů/funkcionářek narostl, nezměnilo se nic ani v zálibě cestovat na náš účet. CK Sněmovna pro letošek nabízí exotické destinace i klasiku.

Každý výbor může navrhnout dvě zahraniční cesty, zahraniční a výbor pro evropské záležitosti jich může navrhnout více. Ač se jedná teprve o záměry, které bude projednávat organizační výbor, stojí za povšimnutí destinace, kam to naše zvolené zákonodárce láká. Ještě zajímavější pak bude rozpočet na takové cesty. Pro letošní rok je to 29 milionů (ale ne všechno je určeno na cestování, z toho se musí zaplatit i další zahraniční cesty – účast poslanců a poslankyň ve stálých delegacích, oficiální návštěvy vedení Sněmovny a také přijetí zahraničních návštěv). I tak je částka na zahraniční cesty pěkná, nemyslíte?

Ministr zahraničí J. Kohout v Bhútánu, zdroj: MZVA proč jet do 700 tisícového Bhútánu - země hřmícího draka na úpatí Himalájí, když ne na výlet? Tak to by mě opravdu zajímalo. Loni tam byl ministr zahraničí Jan Kohout spolu se senátorem Jozefem Regecem a dalšími zástupci, to nestačí?* Asi o tom moc hezky vyprávěli… A proč jet do Barmy? Tam byl zase v roce 2012 ministr zahraničí Karel Schwarzenberg… A v Nepálu byla loni podnikatelská mise…

Ještě více by mě zajímaly samotné výstupy z oněch cest. Nebo důvody, proč se do té které země má jet znova. Tím myslím státy, kam se jezdí pravidelně jako třeba Izrael nebo Brazílii, kam v minulém období zavítal zahraniční výbor Poslanecké Sněmovny, ale v loňském roce i předseda Senátu Milan Štěch s delegací podnikatelů. A byly tyto cesty k něčemu?!

*Ministr zahraničních věcí J. Kohout jako první český ministr navštívil Bhútán, 6.11.2013, zdroj: MZV, celý text ZDE.

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.