Kojenecká výživa: v Česku za 170,- a v Německu za 110,- Kč?!

Pokračovací kojenecká výživa Babylove v řetězci DM stojí v Německu 3,95 eura (v dnešním kurzu 110,- Kč), v Česku 169,90,- Kč. A v Česku se dokonce na něj nesmí (!!!!) ani dát sleva, protože to zakazuje zákon. Stát totiž podporuje kojení!

Nevím, o co našemu státu jde. Určitě ne o blaho obyvatel, protože jinak by do věci bytostně intimní a soukromé, jako je kojení, nestrkal nos, ale ouha. I to u nás stát reguluje, tedyUpozornění DM vlastně podporuje – vyššími cenami „sunarů“ a dětských výživ. Např. řetězec DM nesmí na kojenecké výživy značky Babylove poskytovat slevy (vtipné je, že pod výrobkem, na který nemohou poskytnou slevu, mají upoutávku 5 a více ks, sleva 25%). Chtěla jsem Babylove 2 pro děti starší 6 měsíců – slevu jsem nedostala, ale i kdybych jí dostala, musela bych si koupit 5 ks a se slevou 25% bych se stále nedostala na německou cenu, kde si mohu koupit jen jeden kus. Slevy ale poskytnout dle prodavačky nemohou, protože jim to stát zakazuje. Asi je u nás moc dětí, či co?! Opravdu by mě zajímalo, jak dlouho by měla žena kojit, neposkytují se slevy ani na pokračovací kojenecké výživy pro děti starší… No nic.

V Německu mají několikanásobně vyšší platy a většinu potravin, drogerie, ale i bot či oblečení levnější než u nás. Ten samý výrobek za hranicemi stojí většinou o 15-20% méně než u nás, markantní je to u řetězců, kde si člověk může porovnat ceny. Rozdíl dělá i DPH, v Německu je na potraviny pouze 7%.

Stále platí, že se vyplatí jezdit do Německa nakupovat i přes intervenci ČNB a dražšímu euru. A sice tím podporujeme sousedy a jejich ekonomiku, ale proč dávat o několik desítek procent více za sunar? Protože u nás někdo vymyslel, že vyšší cena sunaru = kojení = zdravější děti? Já ve skutečnosti vídám něco jiného, proč kupovat drahý sunar, když dítěti mohu koupit levnou limonádu?!

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.