Džemy z Vietnamu, zubní pasta Colgate z Číny? Nekupuji…

Do Česka mířila tuna džemů z Vietnamu, na trh se džemy naštěstí nedostaly, byly zkažené. Ale musí se opravdu vozit džemy z Vietnamu? Nebo taková zubní pasta, musí být z Číny? Děkuji pěkně, ale tohle kupovat nechci…

Vždycky mě překvapí, co všechno a z jaké dálky se vyplatí do Evropy, potažmo do České republiky, vozit. U exotického ovoce to lze pochopit. Ale džem? Zubní pasta?

Teď zachytila Státní zemědělská a potravinářská inspekce tunu zkažených džemů z Vietnamu. Dovážela je tatáž firma, která měla problémy s dovozem potravin z Vietnamu již v prosinci. Na trh se tenkrát nedostalo přes dvě tuny arašídů a sójových výrobků. Nyní budou spotřebitelé ochuzeni o 2880 skleniček džemu. No netřeba litovat, jistě se na trhu najdou dosti kvalitní, místní džemy a marmelády…

Colgate-Palmolive, Vyrobeno v ČíněJá osobně se dobrovolně ochudím i o zubní pastu z Číny. Jistě Colgate Palmolive (China) vyrábí po celém světě stejně kvalitní zubní pastu, ale já raději přejdu na některou konkurenční, vyráběnou někde poblíž… A není to jen o nedůvěře k čínským výrobkům dováženým k nám. Ani to není o ceně, to už vůbec ne. Ta, nesoucí Vyrobeno v Číně, stála úplně stejně jako jakákoli jiná. Jen navíc obeplula půlku zeměkoule, zdolala v kamionu několik tisíc kilometrů než dorazila do naší koupelny… a není takové převážení, už jen s ohledem na ekologii krapet zbytečné?

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.