Recenze – Orson Scott Card: Říše

Při atentátu na Bílý dům umírá americký prezident. Jen chvilku před raketovým útokem na prezidenta umírá při autonehodě i viceprezident… Atentátu nešlo zabránit, o čemž se přesvědčili major Reuben Malich a kapitán Bartholomew Coleman, kteří se náhodou ocitli v centru dění. Několik útočníků zabili, zneškodnili jeden raketomet, druhý raketomet bohužel svůj úkol splnil. Úřadu prezidenta se ujímá LaMonte Nielson, dosavadní mluvčí sněmovny, pro kterého shodou okolností kdysi pracovala Malichova žena Cecily. Všichni jsou v šoku. Byli to teroristé? Rusko? Čína? Kdo stojí za atentátem a počkat! Dva dny po atentátu je obsazen New York. Kým? Za vším zřejmě stojí Američané! Začíná druhá americká občanská válka! Američané proti straně Pokroková obnova, která má za cíl změnit Spojené státy, skoncovat s extrémní pravicí…

Card se vyžívá ve spekulacích, které se mohou po chvíli četby potvrdit nebo ne, ale tím je děj pro čtenáře mnohem zajímavější. Jde více o politický thriller než sci-fi a hlavně je z velmi blízké budoucnosti. Originál byl vydaný v roce 2006, v českém překladu se jedná možnost, že popisovaný politický boj probíhá právě teď. Tam, kde by to vlastně nikdo nečekal. Jak je možné, že sváry pravice a levice dosáhnou takového bodu, že spustí občanskou válku? Je možné, aby se proti sobě postavily modré demokratické síly, proti těm červeným, republikánským? Byl na tom Řím v době pádu republiky podobně, bude následovat diktatura?

Orson Scott Card je oblíbený autor sci-fi, za svůj život napsal několik desítek románů, divadelních her a povídek, zřejmě nejznámější kniha je Enderova hra z roku 1985. V češtině vyšlo na desítku románů a povídek.

„Vrhli se mezi zaparkovaná auta, pak v předklonu pokračovali podél chodníku. Jedno auto těsně za nimi vybuchlo. Exploze je srazila na zem. Cole byl okamžitě na nohou. Rubovi to trvalo o trošku déle. Možná to souviselo s tím, že vrazil do požárního hydrantu. „Jsi v pohodě?“ zeptal se Cole. „Ošklivější holku jsem snad ještě nelíbal,“ poznamenal Rub. Byl natolik v pořádku, aby mohl pokračovat v běhu.“

Doporučuji všem těm, kteří holdují politickým tématům s lehce fantaskním dějem. Divím se, že dosud nedošlo na zfilmování této knihy, je to ideální hollywoodský příběh pro filmová plátna. Témata jako politické nepochopení, agresivita levého/pravého politického spektra, lhostejnost a otupělost lidí z politických šarvátek jsou aktuální nejen v USA, ale i v Evropě, potažmo u nás v České republice, snad odlišný se jeví jen pohled na armádu a vojáky. Zajímavostí je, že původní téma nevzniklo v hlavě autora samotného, nýbrž v hlavách vývojářů videohry, kteří položili základy, na nichž vznikla Říše.

Orson Scott Card: Říše

  • z anglického originálu přeložil Milan Žáček 
  • vydalo nakladatelství Laser-books s.r.o. v roce 2013 (vydání první)
  • počet stran: 422
  • ISBN: 978-80-7193-371-7
Příspěvek byl publikován v rubrice recenze knih, thriller a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.