Recenze – Mari Jungstedtová: Umírající dandy

Jak souvisí vražda galeristy Egona Wallina na ostrově Gotland s krádeží obrazu Umírající dandy v galerii ve Stockholmu a tajemnou soškou z vily Muramaris? V zimě se toho na Gotlandu mnoho neděje, ale jednoho únorového rána se nalezne mrtvola místního galeristy pověšená v historické městské bráně. V komoře domu se naleznou kradené obrazy, a aby toho nebylo málo, těsně před smrtí se Egon rozhodl změnit zcela svůj dosavadní život. Opustit ženu, prodat galerii a odstěhovat se do Stockholmu za svou láskou… Je snad onou láskou muž? Souvisí snad vražda s tím? Nebo ji snad naplánovala nevěrná manželka se svým zadluženým milencem?

Mari Jungstedtová rozehrává hru s mnoha zápletkami v kulisách jí oblíbeného ostrova Gotland a města Visby. Tentokrát se vražda odehraje v uměleckém, lehce dekadentním prostředí. Vše se točí okolo obrazu Nilse Dardela, vily Muramaris a hlavně homosexuálů, kteří v této umělecké branži pracují. Nechybí detaily míst ani staří známí z předešlých detektivek – vyšetřovatel Anders Knutas a jeho pravá ruka, kriminální inspektorka Karin Jacobssonová a samozřejmě jejich mediální stíhač z Regionálních zpráv švédské televize, novinář Johan Berg.

„Cestou po schodech nahoru zaslechl z koupelny tekoucí vodu ve sprše. Zpívala si. Připlížil se ke dveřím, které nechala otevřené dokořán. Koupelna byla velká. Byla tady dvě umyvadla vedle sebe, na druhé straně záchod, velká vana a až vzadu sprchový kout s prosklenou stěnou z mléčného skla. Viděl její siluetu. Vysoký jasný hlas se tříštil o stěny. Zase ho přepadl ten pocit, začaly ho pálit oči. Najednou měl na ni vztek. Jak si tu jen tak stojí nahá a krásná a bezstarostně si zpívá. Nemá nejmenší tušení, co se okolo ní děje. Co se děje v něm. Mrcha. Zachvátila ho zlost a zatemnila mu zrak. Teď uvidí. Napnul klavírní strunu mezi prsty. Na vteřinu zavřel oči, aby se zkoncentroval, než zaútočí.“

Severská krimi je u nás velmi oblíbená a Mari Jungstedtová patří podle mě právem mezi uznávané krimi autory. Za sebe říkám Umírajícímu dandymu ano! Po Neviditelném, který u nás vyšel v roce 2012 a knihách Této tiché noci (2012) a Vnitřní kruh (2013), je radost číst další z jejích románů, které jsou postupně překládány do češtiny. Už se nemohu dočkat vydání dalších. Rozhodně doporučuji pro každého milovníka skandinávských detektivek a ideální dárek pro fanoušky kriminálních příběhů chladného severu!

Strhující čtení, napínavý děj, záhady jednotlivých postav, nechybí zvraty, napětí a ohrožení jednotlivých aktérů. Detektivky Jungstedtové sice na sebe volně v detailech navazují, příkladem budiž osobní život Johana Berga, který se v Neviditelném seznámil s Emmou, s kterou má v tomto díle již osmiměsíční holčičku Elin, ale děj jinak není pevně svázaný a detektivka je tak poutavá i pro čtenáře kteréhokoliv dílu ze série.

Mari Jungstedtová: Umírající dandy

  • ze švédského originálu Den döende dandyn přeložila Karolína Kloučková
  • vydalo nakladatelství Kniha Zlín v roce 2013 (vydání první)
  • počet stran: 264
  • ISBN: 978-80-7473-109-9 
Příspěvek byl publikován v rubrice recenze knih, severská krimi a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.