Recenze – Mohsin Hamid: Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii

Tahle příručka-nepříručka vtipně (i když je to spíše dost černý humor) vypráví o životě NĚKOHO. Hlavní hrdina nemá jméno, stejně jako ho nemají ostatní postavy příběhu – manželka, syn nebo krásná dívka, která se objevuje v životě NĚKOHO. V útlém románu sledujeme vzestup a pád jednoho self-made mana – NĚKOHO – a paralelní osud krásné dívky, která se rozhodla získat bohatství a jiný život skrze „modeling“ (uvozovky jsou zcela na místě) a herectví.

Jaký je život v rozvojové Asii? Jak je těžké se v takovém světě prosadit a co všechno je nutné pro to udělat? NĚKDO ví, že chce být bohatý a jde si za svým cílem. Stejně jako krásná dívka ví, že chce odejít ze čtvrti, kde bydlí s rodiči a kde by jí kromě domluveného sňatku nic dobrého nečekalo. A udělá pro to vše, i když se musí zříci mnohého. Každý z nich jde za bohatstvím a úspěchem jinou cestou. NĚKDO si však všímá i odvrácené strany onoho „bohatství a úspěchu“, kriticky vnímá společenské změny, které se odehrávají v celé oblasti a upozorňuje na radikalizaci nebo náboženskou nesnášenlivost určitých skupin obyvatel.

Když se NĚKDO vydává za pochůzkami ven do ulic, mnohdy vůbec netuší, oč jim jde. Ostatně ani mu nepřijde, že by oni sami, přes veškerou pózu, skutečně tušili, oč jim jde, o nic víc, než to tušil v jejich věku on sám. Ale co vnímá, a v tom se nemýlí, je narůstající frustrace a hněv a násilí způsobené větším obeznámením chudých se světem bohatých díky tomu, že prostřednictvím televizní obrazovky mohou přímo koukat jak prosklenou výlohou na bohatství samé, a také změnou v mentalitě, jež je plodem zvýšené poptávky po střelných zbraních. Někdy, když tak vidí pohledy, jež doprovázejí luxusní esúvečko, které se prodírá úzkou uličkou, skoro si až oddychne, že o své bohatství přišel.“

Změnami prochází celý rozvojový svět. Ale je to dobře? Kam to dospěje? Nestávají se z lidí jen pracující stroje a města jen virtuálními světy, kde nadnárodní koncerny vytvářejí pocity, které jsou si podobné napříč celou zeměkoulí?

„Nedaleko lékárny je kavárna. Evidentně nějaký řetězec, protože působí uměle. Zdánlivě se k sobě nehodící židle a pohovky a stoly, které však přesně odpovídají zadání v manuálu nadnárodní společnosti. Nábytek a dekorace evokují uplynulé dekády. Ale hudba, menu a především ceny jsou zcela současné. Pro bohatého mladého návštěvníka může být efekt příjemný, přenese ho to z téhle ulice v takové čtvrti do virtuálního ráje obývaného lidmi jako je on sám, po celé rozvojové Asii a dokonce i po celé planetě. Ale na NĚKOHO, který si ještě pamatuje, že tu býval ještě před pár měsíci obchod s ovocem, působí ta hraná omšelost matoucím dojmem.“

Pákistánský rodák a ve Spojených státech vystudovaný právník Mohsin Hamid si sice do jisté míry dělá legraci, ale kde končí ironie? Ono by se totiž leccos dalo napasovat na úplně jinou oblast, na úplně jiné lidi, nejen na NĚKOHO a krásnou dívku… Třeba Hamidův pohled na svět modelingu a rádoby VIP osobností nebo vztah NĚKOHO ke státu a státní byrokracii, politice… tak to přece chodí i jinde než jen v Asii!

Třetí autorova kniha Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii je prvním románem přeloženým do češtiny. A musím říci bohužel, tahle tenká knížka se čte výborně a jednoduše je skvělá svým námětem i stylem vyprávění, jaké jsou asi předešlé romány Kouř můry (2000) a Váhavý fundamentalista (2007)?

Mohsin Hamid: Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii

  • z anglického originálu How to Get Filthy Rich in Rising Asia vydaného v New Yorku v roce 2013 přeložila Markéta Musilová
  • vydalo nakladatelství Euromedia Group, k.s. – Odeon v roce 2014 (vydání první)
  • počet stran: 150
  • ISBN: 978-80-207-1542-5