Co všechno ještě rozhodne vláda v demisi?

Bez politického mandátu, ale s o to větší razancí rozhoduje naše vláda v demisi. Teď si premiér Jiří Rusnok postavil hlavu a hodlá rozhodnout o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí. Nemohlo by to počkat na novou vládu? Jako spousta jiných věcí?

Vláda dočasná. Vláda úřednická. Překlenovací. Odborníků.

Nazývat jí můžeme jakkoli, každopádně vláda bez politického mandátu a patřičné zodpovědnosti, dnes a denně rozhoduje o věcech, které jí nepřísluší nebo které klidně mohou těch několik týdnů počkat na vládu novou, politickou, s patřičným mandátem a doufejme i zodpovědností. Jenže členové vlády v demisi nepočkají, protože je rozhodnou už teď. Rozhodnou je, protože mohou a nikdo jim v tom nedokáže zabránit. Ti, co přijdou po nich, budou sklízet plody jejich práce. A zase se budou odvolávat na to, že smlouvy již nelze vypovědět, už je podepsáno na tolik a tolik let, ale příště, příště to bude jinak…

Vláda toho od svého jmenování stihla udělat hodně. Ba dokonce příliš. Stihla udělat hotovou personální rošádu na mnoha úřadech a ministerstvech, povyhazovala manažery a klíčové zaměstnance na všemožných postech. Otázkou je, zda oprávněně či šlo jen o spřátelené dosazování známých. Tato vláda také rozhodla o zakázkách za několik miliard, ať již jde o nákup nových automobilů nebo pohonných hmot. Třeba taky prodloužila o 4 roky smlouvy s Microsoftem, kterému za posledních pět let stát proplatil za jejich produkty asi 6,8 miliard. Ono IT zakázky, ty patří v Česku obecně k těm nejlepším – tak třeba právě v těchto dnech vypisuje ministerstvo vnitra zakázky za 130 milionů. Vypisuje, ale bez výběrového řízení. A zase – konkrétní zadání bude projednávat vláda v demisi…

O čem všem stihnou ještě rozhodnout, než nastoupí vláda nová? Teď to budou IT zakázky a limity na těžbu hnědého uhlí. A příští týden????

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.