Školy bez mobilů? Jasně!

Na PORGu budou od nového školního roku zakázané mobily, tedy jejich používání během vyučování včetně přestávek. Je to dobrý nápad? Samozřejmě! Sice je to cestou zákazů, což je smutné, ale jinak to bohužel nejde. Což se potvrdilo i v zahraničí, PORG není první, kdo takový zákaz zavede v praxi. V New Yorku takto na školách postupují již od roku 2006, tam dokonce nesmí být z bezpečnostních důvodů ani v taškách a musí se odkládat ve zvláštních boxech…

Není to jen o smutném pohledu na třídu, kde děti, které namísto toho, aby štěbetaly a vymýšlely o přestávkách, co podniknou nebo snad i vymýšlely nějaké lumpárničky jako jsme dělali o přestávkách my, raději hledí do placatých přístrojů za tisíce.

Dětské oči přikovány, prstíky plují po displeji, žádný smích, žádné historky, maximálně ty z youtube nebo sociálních sítí. Toliko situace u těch mladších. U těch starších je pak vrcholem natočit si učitele a dělat si z něj skrze sociální sítě legraci, sbírat liky za největší ztrapnění učitelky nebo učitele. A pak samozřejmě opisování a stahování informací z internetu, Google nejlepší to rádce…

Upřímně doufám, že se budou „opičit“ i ostatní školy a mobily vyženou nemilosrdně ze školních lavic, mohlo by to zpříjemnit klima ve třídách, do jisté míry zklidnit vyučování, kdy učitelé nebudou pod tlakem a ve strachu z natáčení a následné kyberšikany na internetu, ubude jim také práce s hlídáním opisování při písemkách a testech.

A děckám? Těm žádná újma nehrozí. Po vyučování mohou děti rodičům zavolat, že den bez mobilu přežily a vyráží k domovu, hlavně kvůli bezpečnosti přece děti školou povinné mobil mají, ne? K čemu jinému by jim totiž byl než informovat rodiče, kde se nacházejí, vzdělávat i hrát si přece mohou bez něj?!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice články a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.