Prahneme po retru nebo toužíme po kvalitě?

Marketingově úspěšný Retro týden v Lidlu spustil debatu o retru samotném. Českem se valí vlna nostalgie po mléku v sáčku a gothaji vyráběném dle receptury z roku 1977, toliko hlavní článek časopisu Týden. Bažíme opravdu po retru nebo jen marně hledáme kvalitu a vzpomínáme na chutě, které dříve výrobky měly????

Pamatuji se, jak moji rodiče vyprávěli o zmrzlině, která chutnala po smetaně a voněla vanilkou a rozplývali se nad eskymem, které bylo něco, co rozhodně chutnalo jinak než to, co se pod tímto názvem prodává dnes, tj. mražený krém s rostlinným tukem, povětšinou palmovým. Stejně tak trampové vzpomínají na vysočinu nebo lunchmeat, bez kterých se žádný výlet neobešel. Ten lunchmeat, co šel opéct a nerozpadal se… Nebo na Vánoce byla čokoládová kolekce z čokolády a figurky nebyly z kakaové pochoutky, které nemají s čokoládou nic společného. A tak by se dalo pokračovat – sýr, který býval sýrem, salám, který byl z  masa, paštika z jater, která byla paštikou a nebyla krémem či pastou ze škrobu…

Náš dnešní potravinový svět charakterizuje slovo NÁHRAŽKA. A to je odpověď i na to, proč milujeme retro. Protože tenkrát se tolik náhražek nepoužívalo. Sice nebylo moc zboží na výběr, obaly byly prosté, grafika tristní, kultura stolování nulová, ale pod názvem se skrývalo maso, sýry, paštiky, čokolády a zmrzliny… ne náhražky. Česko neletí na retro vlně, ale na vlně, která má náhražek v líbivých obalech už plné zuby a retro výrobky jim daly možnost zavzpomínat na dávno zapomenuté a skutečné chutě výrobků.

Pro představu připojuji složení 3 vzorků gothaje včetně onoho retro z roku 1977 z Lidlu, o jeho kvalitě či nekvalitě si udělejte názor sami:

Gothaj dle receptury z roku 1977, 100g, výrobce: Steinhauser, s.r.o. (prodejce: LIDL), složení:  56% vepřové maso, vepřové sádlo, 24% hovězí maso, dusitanová solicí směs (jedlá sůl, konzervant: dusitan sodný), koření (sladká paprika, černý pepř, bílý pepř, muškátový ořech, muškátový květ), sušená zelenina (česnek). Obsah tuku max. 40% hm.

Gothaj chlaz. váž. 1x cca 1×2,4kg, výrobce: Masokombinát Polička a.s. (prodejce: MAKRO), složení: 23% vepřové maso, 28% sádlo vepřové, 9% hovězí maso, vepřové kůže, pitná voda 20%, škrob, jedlá sůl s jodem (jedlá sůl, jodičnan draselný) max.3,1%, stabilizátory: E450, E451, látky zvýrazňující chuť a vůni: E621, dextróza, antioxidanty: E300, E301, koření, extrakty koření, aroma kouřové, aroma, barvivo: E120, konzervant: E250. Obsah tuku max .40%.

Procházka Gothaj chlaz. váž. cca 1×2,2kg, výrobce: Kostelecké uzeniny a.s. (prodejce: MAKRO), složení: Vepřové a hovězí maso 50%, pitná voda, vepřové sádlo, vepřové kůže, bramborový škrob, jedlá sůl, stabilizátory E450, E451, E250, zahušťovadlo E412, E415, látka zvýrazňující chuť a vůni E621, antioxidanty E300, E301, E330, emulgátor E471, bramborová vláknina, koření, aroma. Obsah soli max. 3%. Obsah tuku max. 40%.

Příspěvek byl publikován v rubrice články a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.