Existuje v Česku stavba, která nemá problémy? Chci jí vidět!

Dálnice D47 se vlní na několika úsecích. Opravy D1 se zpožďují kvůli nepřesné projektové dokumentaci. Spor o tunel Blanka rozhodne soud. Pozdější otevření hrozí i delšímu metru A. Čím větší stavba, tím větší, s prominutím, průser.

Babička vždycky říkala, že kdyby se dnes někomu zadal úkol postavit katedrálu, hrad, zámek, ale i třeba přehradu, tak se jich nedočká.

Nevyšel by projekt, financování, ani termín dokončení. I přes ty všechny nejmodernější technologie, kterými dnes vůči našim předkům disponujeme. Představte si třeba takové výběrové řízení na Lednicko-valtický areál. Jak to by dopadlo? To by Lichtenštejni hleděli!

Měla pravdu.

V dnešní době snad není v Česku bezproblémová stavba. Novináři by se měli rozjet do všech koutů země a zjistit, jestli existuje velká stavba financovaná státem, krajem či městem (např. v hodnotě nad 1 miliardu korun), která dopadla dobře a kde odborná veřejnost či kontrolní orgány neshledaly žádný technický nebo finanční problém. Takovou stavbu bychom pak měli vyhlásit stavbou roku. Vzhledem k raritě bych navrhla i patřičné ocenění, ať již finanční či jiné, pro dotyčné, kteří za stavbou stáli. Nemám strach, že by jich bylo totiž mnoho. Mám strach, že bychom takovou stavbu nenašli ani jednu…

Příspěvek byl publikován v rubrice blog.idnes.cz a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.